Alles wat je wilt weten over beton Ciré

Ben je op zoek naar een mooie vloer of wandbekleding? Dan heb je vast wel eens gehoord van beton Ciré. Deze van oorsprong Franse uitvinding is inmiddels populair over heel de wereld en vind je terug in veel toepassingen op vloeren en wanden. Dat het product zo populair is, is niet zo gek. Met deze bijzonder stuclaag haal je heel veel mogelijkheden in huis. Je vindt het terug in zowel huizen als bij bedrijven. Wat het precies is en wat je er allemaal mee kunt doen leggen we je uit in dit artikel.

Wat is beton ciré?

Beton ciré is een soort stuclaag met bijzondere eigenschappen. Normaal wordt een stuclaag gemaakt van gips wat kwetsbaar is en snel beschadigt. Je zult dat ook nooit op een vloer terugvinden, want dat gaat niet werken. Wat wel werkt is een stuclaag waarbij je ciré mengt met beton. Dan ontstaat er een laag die oersterk is en watervast en daarmee heel geliefd om zowel vloeren als wanden mee te bekleden. Je kunt het in allerlei natuurlijke tinten krijgen en zo een sfeervolle basis leggen in elke ruimte. Met de verdere aankleding van de ruimte kun je vervolgens nog alle kanten op.

Waar kan ik het toepassen?

Het grote voordeel van beton ciré is dat het op vrijwel alle ondergronden te leggen is. Het heeft sterke hechtingseigenschappen en het enig wat nodig is, is dat de ondergrond glad en vormvast is. Dat zijn de meeste vloeren en vloeren die niet vlak zijn bijvoorbeeld kunnen altijd nog geëgaliseerd worden. Je ziet het dan ook terug op vloeren en wanden in badkamers en keukens, de ruimtes waar watervastheid nodig en je toch sfeer wilt creëren. Daarnaast wordt het gebruikt voor aanrechtbladen maar ook als aankleding van een open haard. Een speelkamer voor de kinderen is ook een geweldige basis voor dit product. Dan kan er naar hartenlust gekliederd en gestoeid worden zonder dat de muren en de vloer beschadigen.

Wat zijn de eigenschappen van beton ciré?

De belangrijkste eigenschappen van beton ciré zijn de hardheid en de watervastheid. Slechts een paar dunne lagen van een paar millimeter dik zijn nodig om een vloer of een wand vochtbestendig en sterk te maken. Je kunt het over oude tegels aanbrengen zonder dat je de oude tegels eerst moet verwijderen. Het is ook nog eens een echte eyecatcher in elke ruimte zonder dat het koud en kil aandoet. Het geeft juist een hele warme uitstraling.

Heeft het ook nadelen?

Met beton ciré kun je heel veel kanten op. Het is makkelijk aan te brengen en het maakt je vloeren en muren sterk, stijlvol en watervast. Het heeft een hoge kleefkracht en kan bijna overal op aangebracht worden.  Wel zijn er voorbereidingen nodig en moet de ondergrond egaal en vormvast zijn. Als de ondergrond niet goed voorbereid wordt, dan bestaat de kans dat het sierbeton zich niet helemaal goed hecht aan de onderlaag en kunnen er na verloop van tijd scheuren ontstaan. Daarnaast is sierbeton wat gevoeliger voor krassen dan een echte betonvloer.

Geef een reactie