Een lijst kopen, welke keuzes heb je?

Een lijst voor een uniek schilderij, de poster van je favoriete film of een mooie foto die je hebt laten uitvergroten, kan een huis- of slaapkamer net eventjes iets sfeervoller maken. De zogenaamde persoonlijke touch waar je al een tijdje naar op zoek was. Voordat je het ingelijste voorwerp aan de muur hangt sta je nog wel voor een lastige keuze, want welke lijst past het beste bij je interieur en is ook nog eens naar smaak? In onze blog helpen wij jou een handje op weg door te vertellen welke keuzes je hebt als je er één wilt kopen.

Keuze uit verschillende afmetingen

Het eerste waarnaar je kunt kijken is welke maat lijst je nodig hebt, want je hebt nogal wat keuzes. Natuurlijk stem je het formaat af op de afmetingen van het schilderij of de poster of de foto die je graag wilt inlijsten. Bij een foto heb je zelfs een keuze om voor lijsten met een passe partout te kiezen. Dan heb je iets meer speelruimte en een passe partout doet zeker geen afbreuk aan het object. Het komt voor dat de lijsten die je op het oog hebt simpelweg te groot of te klein zijn, maar dan heb je nog altijd de keuze om bij een lijstenmaker er één op maat te laten maken. Met een bijkomstig voordeel dat de lijstenmaker jouw object ook gelijk professioneel kan inlijsten. 

Lijsten van verschillende materialen en stijlen

De materialen en de stijlen van lijsten spelen logischerwijs een belangrijke rol in de keuze die je maakt, want een lijst moet wel naar jouw smaak zijn en ook bij het interieur passen. Ook moeten de materialen, kleuren en stijlen passen bij het object dat je laat inlijsten. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om voor een felle kleur te kiezen als het object deze al heeft. Dan kun je beter voor een iets simpelere model kiezen. De keuzes uit kleuren zijn oneindig, maar wat betreft de materialen heb je keuze uit bijvoorbeeld verschillende houtsoorten, metaal en aluminium. 

Daarnaast heb je ook keuze uit verschillende stijlen. Denk bijvoorbeeld aan een exemplaar in de barokstijl en ook de Scandinavische, industriële en moderne stijlen worden vaak gekozen. De stijl die je kiest is natuurlijk afhankelijk van zowel de persoonlijke smaak als het interieur.

Verschillende glassoorten

Als je de keuze hebt gemaakt ben je klaar om jouw object aan de muur te hangen, maar voordat het zover is heb je nog één keuze te maken. Lijsten worden voorzien van glas en hier heb je ook weer keuze uit verschillende glassoorten. De keuze is afhankelijk van waar de lijst komt te hangen, maar ook van hoeveel geld je eraan wilt uitgeven. Zo is museumglas enorm stevig, maar ook de duurste soort die je kunt kiezen. Ontspiegeld glas is ook niet goedkoop, maar wel de beste keuze als je het object in een ruimte met veel kunstmatig en/of natuurlijk licht wilt ophangen. Helder glas is nog altijd de goedkoopste en beste keuze, maar houdt er wel rekening mee dat het glas kan reflecteren.

Geef een reactie